SİYAHKUŞAK

BİLGELİĞİN YOLLARI / BUN BU RYO DO

BİLGELİĞİN YOLLARI / BUN BU RYO DO

Bu kelimeler dizisinin anlamı  İLİMSİZ YOL OLMAZ demektir. Yani tüm dövüş sanatları gibi Karate Do da ilimsiz olmaz. Karatenin tarihine bir bakarsak başlangıcın pekte parlak olmadığını görüyoruz. Bir ilk okul ögretmeni olan Gishin Funakoshi (o devirde bu bir üniversite talebesi sayılırdı) Veliaht Prensin Okinawa’ya yaptıgı ziyarette kendisine karate gösterisi yapılmaş ve bundan çok etkilenerek japonyadada bir gösteri yapımasını istedi. bu gösteriiçin  o zamanın en güçlü dövüşcüsü olan Choki Motobuyu secmişlerdi. Motobu cok güclü ama cahil bir insandı. Funakoshi buna itiraz etti:bizim tek hazinemiz kültürümüzün bir parcası olan Okinawa Te dir, eğer bu giderse her seyi kaybederiz dedi… Konsey sonunda Funakoshi yi seçti ve yolladı. Zaten bir bakarsak o devirde ToDe ninhic bir kaydının bulunmadıgı anlasılır. Karate ilmini Funakoshi’nin yazdıgı Karate Do Kyohan ve Karate Do Nyomon isimli kitaplara borcludur. Cabuk yayılmasına karsılık karate bu iki kitabın aydınlık etkısıyle bir karate DO  yolu acmıstır. Ve böylece bu yazının devamındaki  Karatenin insanlık kazandırma  özelliginin Funakoshi ile basladığını göstermektedir.

KARATE DO VE İNSAN OLABİLME YETENEĞİ

Sevgili arkadaşlar… Ulu tanrının hepimize verdiği bir emanet var. Günü gelince onu geri alıyor… Bence hayatı buna hazır olarak yaşamalıyız. Bunun yanında bizler için gösterilmiş yönlerde var ve bunları, hayatın belli aşamalarında, yapabildiğimizce doğru seçebilmeliyiz…

Bana göre karate, adı ne olursa olsun, tanrının lutfudurki, örneğin Funakoshi Hoca gibi akil insanlarca, hayatı düzenleyici bir disiplin olarak öğretilmiştir… İnsanoğlu her konuda yaptığı gibi bunun da adını tartışmış ve ‘boş el’ yada ‘çin eli’ gibi isinleri karar kılmış. Peki sonra ne yapmış; bu disiplini kişinin yaşamına sokmasına izin vermiş. Bu nedenle yaşamsal disiplinin ne şekilde göz önüne alınması gerektigini gelin birlikte inceleyelim…

Karate öncelikle insan olabilmenin bir yolumudur? Ne demek bu yani demeyelim. Evet karate, sonunda ‘Do’ ile biten bir yoldur. Ne mutlu bana ki ben bu yolda yıllarca yürüyebildim ve yanımdada olabildiğince kişiyi yürüttüm.. Bunlar içinde adam yada genel haliyle insan olabilenler, inanıyorum ki belli bir yere ulaştılar.. Bu yolun takibi ki sonucu çeşitlilik oluştu: yolun kavranabilmesi için ortaya metodlar atıldı. Şimdi bundan bahsedeceğim.

Karate Do, evvela bir felsefedir. Ve eğer bu felsefede derinleşilebilinirse o zaman işte insanlık yoluna girilmiş demektir. Bunca yılda insan, geliştirdikleri eğitim usullarini kullanarak insan olabilmiştir. Maalesef çoğu ise bu yoldan nasibini almakta zorlanmıştır.

Bu yolun getirdiği disiplinlere stiller diyoruz. Ve bu gün dünyamızda bilinen, ciddi 100 civarında stıl vardır. Bunların YOL ile bitmekte olması, insanlıktan nasibini alabilenlerin belli bir olgunluğa erişebilmesi demektir.

Karate Do ile ilgili binlerce cilt yazı yazılabilir. Tabii burada bir sayfalık bir düzeni düşüneceğiz ve dahada daraltırsak çerçeveyi, bu stillerin nasıl bizleri yontup insanlaştığımızı anlamaya çalışcağız.

Bir stili ele alalım: bunun insan beynine hitap etme şekli stilin oluşmasına yol açar. Karatenin en güzel yönüyse, insan olma çabaları ve nihayet içinde bulunduğumuz çevrede bir şekilde YOL, inşa edip üzerinde yürüyebilmeltir. Karate Do güç kazanmak, bulunan çevrede bir fizik olgunluk sergilmek yönünde daha yaratıcı olmaktır.

Yukarıdada anlatıldığı gibi, çok derin bir Kültür olan Japon kültürü, MÖ 500’lerde yasamış Myamoto Mushashi nin yazdığı GO RIN NO SHO ve kim tarafından derlendiği bilinmeyen BUBISHI isimli yazılara ilave Funakoshı Hocanın ilavelerin ve sonra shotokai nin hocalarınca yazılan kitaplarla gelişmiştir. (The Spirit Of Karate Do – Shigeru Egami) Bundan Sonra bu fantastik hikaye her ay üstüne koyarak devam edeceğiz. Bir karate ka bunları bilmelidir. Yoksa yerini korumaktan baksa bir şey düşünmez. İste bu o insan için feleketin başıdır.

Yenal KARAHAN

Seishinkai Shihan 7. Dan

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.