SİYAHKUŞAK

BİR BAŞKAN GELDİ, İZ BIRAKTI, ADI YAŞAYACAK İNŞALLAH

BİR BAŞKAN GELDİ, İZ BIRAKTI, ADI YAŞAYACAK İNŞALLAH

Türkiye Karate Federasyonu Başkanı Esat Delihasan’ı kaybetmenin acısı hepimizi derinden yaraladı. Sporculuk yaşamı antrenörlük hayatı ve başkanlık dönemi onun Türk Karate tarihine adının sağlam bir şekilde yazılmasını sağlarken birde yaşatılması gereken bir değer olarak adeta tescil etti.

Esat Delihasan ilk göreve geldiği zaman ilk icraatı Kancho Hakkı Koşar’ı TKF’ye Onursal Başkan ilan ederek önemli bir adım atmıştı. O sıralar benim rahmetli Üstad Yenal Karahan hocamızla bir röportaj çalışmamız olmuştu.

Sağolsun Üstad bizi evinde arğırladı ve güzel bir röportaj yaptık. Nur içinde yatsın, Ataş ailesinin çıkarttığı farklı dergi SİYAHKUŞAK yazarıydı ve sonra bizede yazdı. Yenal Hoca, “Esat bana da gelmişti” dedi. Edindiği bir izlenim vardi ve bize “Esat karateye dinamizim verecek demişti.”

Bu iki husustan biri Kancho’yu onursal başkan yapmış, yine bir büyüğü ile kontak kurmuş ve güvenoyunu almıştı. O demişti ya; “Karateye dinamizim verecek.” Biz hep ustadın o lafında kaldık. Esat Başkan karateye dinamizim verdi.

Göreve gelen mutlaka idari ve yönetim açısında doğruları ve yanlışları olur! Önemli olan yanlıştan dönmek ve doğru olanı yapmaktır. TKF yönetimi, başkanıyla çoğu zaman doğru olanı yaptı, tasarruf haklarını kullandı ve çıtayı yükseltti, dinamizim verdi.

Esat’ın sporculuk, antrenörlük ve başkanlık dönemi bir çok sporcu için örnek teşkil edebilecek başarılarla dolu. Basamakların nasıl çıkıldığını görmüş oluyoruz. Ailelerin coçuklarını karateye yazdırmak için çok sayıda örnek var. Bırakın coçuğunuz karateye ilgi duyuyorsa yapsın, siz destek olun.,

Karatenin olimpiyatlara giriş sürecince başkanın ciddi çalışmaları olmuştur. Türkiye kanadında, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı ve IOC üyesi Uğur Erdener elinden geleni yapmıştır. Branşın olimpiyatlarda yer alması için Esat Başkan’ın WKF yönetiminde yer aldığı dönem İKO ile işbirliği yapılmış Japonya kanadı güçlendirilmiştir. Ayrıca bir açıklamasında Başkan IOC üyesi Uğur Erdener’a çalışmalarından dolayı teşekkür etmiştir. Umarız Karate Milli Takımı olimpiyat virajında daha fazla kota alır ve Tokyo’da madalya mücadelesi verir.

Başkan Delihasan’ın karateye en büyük hizmeti karatenin kardeşliği adına olmuştur. SİYAHKUŞAK tarafımızdan yayına başlatıldığı günden bügüne savunduğu, araştırmasını yaptığı, haberini verdiği, desteğini açıkladığı bir konudur. Başkan göreve gelirken zorlu seçim sürecinden çıkmış ve kazanmıştır. İşte tam o sırada geçmişin hataları düzeltmeyi kafasına koymuş ve başarılıda olmuştur. Artık şunu çok rahat söyleyebiliriz; Karatenin kardeşliği bütünlüğü Shotokan, Wado-ryu, Shito-ryu, Goju-ryu, Kyokushin, Ashihara, Kempo, Nanbudo bir kardeştir ve aynı federasyonun stilleri&branşlarıdır ki buda Esat Başkan’ın eseridir. Bundan sonrada bunu yaşatacak olan yeni yönetimlerdir.

Delihasan bir başkan olsada protokoldeki yerinin ağırlığı bilerek o makamı taşımayı bidi ve çoğu zaman da tatami kenarında olmayı tercih etti. Şüphesiz bu Karate Milli Takımları’na olumlu yansıdı. Konuyu teknik heyete sorsak ne der bilemeyiz ama WKF yönetiminde ki görevi, TKF Başkanlığı, sporcu ve antrenörlük tecrübesi ile kenar yönetimine güven verdi, tecrübe kattı.

Bazen küçük bir taktik, bazen kararlı bir bakış veya işaret, sporcuya tatamiye sağlam bastırır, özgüvenini tavan yaptırır. Sporcunun maç heyecanı yatışır, kazanacağına odaklanır. Zafer için bir ippon, bir waza-ari daha kolay gelir.

Başkanın görev yaptığı süreçte Ayyıldız altında parlayan yıldızlar baremini yükseltti ve günışığına çıktılar. Kürsüye çıktılar, İstiklal marşımızı okuttular, bayrağımızı göndere çektirdiler. Ben birinden bahsedeyim. Benim çocuklar bana ilköğretimde okudukları dönem, “Baba okulda karateci bir öğretmen var” derlerdi. Onun öğretmen olarak görev yaptığı okul, Yaşar Doğu İlköğretim Okulu. Bir büyük şampiyon olan güreşçimizin adını taşıyan bir okul… Hatta o zaman yerel bir gazete-dergide haberi bile yer almıştı. Karatenin yıldızı Serap Özçelik’ten bahsediyorum. Esat Başkan’ın döneminin yıldızlarından&sultanlarından biri oldu.

Serap Özçelik Arapoğlu ve bu dönem parlayan yıldızları da ayrıca bu vesile ile tebrik ediyorum. Başkanın açtığı yolda Ayyıldız için ilerleyen millilerimiz unutmasın ve başkanın adını lütfen bir yere yazsınlar. Madalyanızın rengi ne olursa olsun, varsın bronz, gümüş veya altın olsun, sen mücadeleni ver, gücünü ortaya koy. Başkan madalyanın rengine değil, yükselen başarıya bakardı. Bugün kürsüde 3.ncülük elde ettiysen inan 1.ncilik de sana bakıyordur.

Başkanın adının yaşatılması konusu önemlidir. Nasıl o göreve geldiğinde Kancho Hakkı Koşar’ı Onursal Başkan yaptı ve saygısını ortaya koyduysa, onun adının yaşatılması da bir görevdir. Şüphesiz onun büyüğüne karşı saygısı ve karateye verdiği hizmetler gerçekten çok kıymetliydi. Kaybı bize ve camiamıza derin acı verdi. Biz SİYAHKUŞAK olarak kendi adımıza sayfamızın tavan grafiğini ana rengimiz kırmızı olmasına rağmen karaya çevirdik ve öylede kalacak.

Başkanın adının yaşatılması, gelecek nesillere motivasyon sağlaması adına 2 önerim olacak. Birinde, Esat Başkan’ın yakın arkadaşı Sensei Hayrettin Hamurcu’ya önemli görev düşüyor. Bir ödül töreni sıcak duruyor. Başkanın adı, “Esat Başkan Karate Ödülleri” olarak yılda 1, yada 2-3 yılda bir olmak üzere 1’nci, 2’nci ve 3’ncüye verilmek üzere veya alternatif bir statü ile tertiplenebilir.

Burda Hamurcu hocanın yakın dost ve arkadaş olarak konuya öncülük edebileceğini düşünüyorum. Bu konuda bir komisyon kurulabilir, adayların seçimi yapılır, içlerinden ödüle layık olanlara “Esat Başkan Karate Ödülleri” verilir. Komisyonda değerli hocalarımız örneğin; kardeşi Milli Takım Teknik Direktörü Murat Delihasan, Sensei Hakan Alpay, Sensei Atilla Çeliktürk, Ercüment Taşdemir Hoca, Sensei Levent Aydemir, mesai yaptığı Kyokushin&Ashihara grubundan Ömer Duran hoca diğer bazı hocalarımızın yer alacağı bir ekip bu görevi iyi de yapar. Hatta bu komiyonda yer üyelerin verilecek plaketin yanında belgeye soyadlarının alfabetik sıraya göre yazılması belgenin değerini artırı ve onlarında adının yaşamasına vesile olur. Tabii bunun federasyon ve sporsor destekli olması hususunu da dikkate almak almak lazım.

Diğeri de adına bir şampiyona olabilir… Olur mu? Olur. TKF, bunu yapacak olan kurumdur ve ayrıca ahirete intikal etmiş olan diğer başkanlarımızın da adı anılmış olacaktır.

Gelecek yönetimlerin bayrağı aynen taşıyacağına inanıyor, merhum Başkanımız Esat Delihasan’a derin saygılarımızı sunuyor, Allah tan rahmet diliyorum.

F. Vural YILMAZ
SİYAHKUŞAK Editörü

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.