SİYAHKUŞAK

KİM KARLI ÇIKACAK?

KİM KARLI ÇIKACAK?

 

Wushu da uzun süredir devam eden ve hem ülkemizi hem Avrupa kıtasını ve Dünyayı ilgilendiren konularda herkes kendince yorum yapsa da, konu elealınınca somut neticeler ortaya çıkmaya başladı.
.
EWUF, yani Avrupa Wushu Federasyonu’ndaki kavga aslında bugünkü mesele değil, benim bildiğim 2010 yılından beri var ötesini tam bilmiyorum. 2010 Avrupa Şampiyonası ve 2011 Dünya Şampiyonası Avrupa’da ki kavganın da aslında birnevi gün yüzüne çıkmasına vesile oldu; Şampiyonasısonrası görevden ayrılanlar oldu, güç dengeleri değişti, Türkiye’nin yaptığı hamleler Avrupa’da büyük heyecanlara sebep oldu. Bir çok Avrupa ülkesinin taleplerini birebir duyduğumda şaşırmadım değil ki adamlar, ‘Mevcut yönetimden kurtulalım biz size ne isterseniz her türlü desteğe hazırız, sizden tek isteğimiz yapılacak faaliyetlerimizde olmanız yanımızda görünmeniz bizim için yeterli’ o zaman anlaşılıyor ki Avrupa’da gerçekten sorun çok, tüm bunlar olur iken 2011 Wushu Dünya Şampiyonası Ankara’da yapıldı ve Türkiye İWUF yönetimine girdi, bu aslında bizim Avrupa’da daha güçlü olmamızı geretirecek iken bir anda tüm dengeler deyişti (Avrupa’da 1 başkan vekilliği gitti, yerine Dünya yönetiminde görev alındı) Avrupa ile yapılan ikili anlaşmalar da çeşitli sebepler ile iptal edildi.
.
Avrupa’da istifalar yaşandı mahkeme süreçleri yaşandı ve yönetim yenilendi, Avrupa merkezi bir ülkeden diğer bir ülkeye taşındı, bu süreçte Rusya Avrupa’da sesizce işi ele aldı ve tüm Avrupa da istediği atı oynatmaya başladı ki hala aynen devam ediyor ancak bu son yaşanan süreçler ve 2017 de Kazan’da yapılan İWUF kongresinden sonra hiçbir olaya müdahil olmadan sosyal medyadan sadece wushu ile ilgili görünüyor ve sitede yazıları pas ediyor, ama biliyoruz ki Rusya başkanı aynı zaman da İWUF’da başkan yardımcısı.
.
Avrupa’da yapılan yönetimsel değişiklikler de en belirgin özelliği tamamen Türkiye’ye cephe alması ve her ince detayı kuralı Türkiye heyetine uygulama gayreti bu tabi bilinçli ve sistematik bir uygulamadır, ki ilk yaptiklari Estonya’da tribün olmamasına rağmen tribüne çıkın terbiyesizlikleridir, Estonya’da yapılan Avrupa kongresinde hiç ilgisi yok iken Fransa, Ermenistan ve Rusya’nın baş örtüsü ile ilgili oylama talebi ki aslında yapılan iş ve işlemler hep süreci kontrol etmek için oynadığı siyaset, bizi burada iyi oyuna getirdi ki, bizim diğer ülkelerle iyi diyalog kurmamız da bunun en belirgin örneğidir.
.
Olimyat süreci ile ilgili 2017 Kazan’da ve 2019 da yapılan İWUF kongresinden hem İWUF anayasası değişti hemde 2019 da İWUF’da yönetim komple değişti, yapılan değişiklikler bekleniyor iken bu kadar köklü olması herkesi biraz düşünmeye de sevk etti ve yapılan değişiklikler kısa sürede OİC den çıkan gençlik oyunları, üniversitesi oyunları ve okul sporlarına wushunun ana sporlara kabulleri ile tüm camiayı mutlu etti.
.
Tam bunlar yaşanırken (EUWUF) Avrupa Wushu Federasyonu diye yeni bir federasyonumuz daha oldu.
Diğer ülkeler için çok şey değişmez onlardaki federasyon yapıları bizdeki gibi değil, Avrupa’da federasyoların hepsi dernek statüsü ile idare ediliyor, bizde devletin kontrolü’nde atama, ödül, millik, gibi meseleler devlet nezdinde federasyon eliyle yürütülüyor.
.
EUWUF 2020 Mayıs ayında İWUF’a başvurdu ve (EWUF) Avrupa Wushu Kung-fu Federasyonu’nun yasal olmadığını ticari şirket olduğunu vs. geniş Avrupa’da ki yasal müktesebata uygun olmadığını yazdı.
İWUF bir yıl sonra 2019 yılında kurulan etik kurulu ile yapılan başvuruyu incelemeye aldı ve EWUF’u geçici de olsa kıta federasyonu olarak askıya aldı.
Süreci yaşanan olaylar çerçevesin de buraya kadar özetleyerek getirdik.
.
Kim karlı çıkacak?
.
“Öncelikle şunu belirtelim; Karar çıkmadan önce Avrupa’da ki birçok federasyon yetkilisi ile görüştüğümüzde İWUF, OİC diye karşı sıkıntı yaşamak istemez, o nedenle yeni bir federasyon kurdurur ve Avrupa’da ki 45 üyenin de oraya üye olmasını ister konu kapanır diye düşünüyorlar idi.”
.
EWUF yaptığı açıklamaya göre konuyu CAS’a taşıyacak ve dedikleri gibi CAS’a gider ise CAS’in buna benzer futbol ile ilgili verdiği yeni bir karar var ki, bu da EUWUF’a üye olan tüm ülkelere yüklü para cezası veriyor.
.
Ancak burada ince bir detay var; Orada da EWUF suçlu oda kendi üyelerinin üyeliklerini kendisi yönetim karari ile askıya aldı, üyelikten çıkardı, bana göre burada işi çözecek olan İWUF Anayasasının 10. Maddesi ve devamı gibi görünüyor, tabi hukuk dili farklı, artı Avrupa’da işler farkli diyor hepinize saygılar sunuyorum.
.
Kemal YOLCU

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.