SİYAHKUŞAK

Bayanlardan Dövüş Sanatlarına Büyük İlgi!

Bayanlardan Dövüş Sanatlarına Büyük İlgi!

Günümüzde bayanlara karşı şiddetin artması ve yaşanan son olaylar onların dövüş sanatlarına karşı ilgi duymalarını sağlıyor. Kadınlar için güç olarak bir erkeği yenmesi her ne kadar zor gözükse de aslında teknik hareketler ile bu mümkün hale geliyor. Yapabilecekleri bir çok dövüş stilinin yanında Wing Tsun sokağa yönelik formatıyla tam onlara hitap ediyor.

Efsaneye göre tarihi 300 yıl öncesine dayanan ve Ng Mui ile Yim Wing Chun adlı bayanlar tarafından kurulan bir dövüş sanatı herkes tarafından yapılabileceği gibi özellikle günümüzde bayanlarında yapabileceği bir konsepti içeriyor.

Kadınlar fiziksel olarak erkeklere göre daha güçsüzlerdir. Bu yüzden benzer sebeplerden bayanların kendilerini koruyamayacağına dair bir inanış söz konusu olur fakat bu kesinlikle doğru değildir. Her kadın doğru teknikleri kullanarak güçlü bir erkeğe karşı dahi kendisini savunabilir. Yıllardır süregelen bu önyargıyı kırıp dövüş sanatlarıyla ilgilenen kadınların sayısıysa wt-2 (2)hergeçen gün artmaya devam ediyor. Günümüzde bir çok dövüş disiplini kadınlar tarafından tercih edilirken Ng Mui ile Yim Wing Chun kurucusu olduğu yakın tarihin büyük ustası İp Man’ın dövüş sistemi özellikle ülkemizde bayanlar tarafından rabet görmekte.

Sistemin ilk kurucusu Ng Mui adında bir bayan ilk öğrencisi de Yim Wing Chun adında Çinli bir genç kızdır. Stil iki kadın tarafından ortaya çıkmış ve geliştirilmiş, sonra kuşaktan kuşağa aktarılmıştır. Tüm dünya genelinde baktığınız zaman, aslında tüm savaş sanatlarında olduğu gibi, yüzde 30-35 kadın uygulayıcı vardır.

Sistem olarak WT’de sert ve kemik kemiğe blokların olmaması, atma-fırlatma gibi sekniklerin seviyesel yimwingtsunolması Wing Tsun’u kadınlar için yapılabilir kılıyor. Rakibin kuvvetiyle mücadele etmek yerine, rakibin kuvvetini yönlendirmenin ve vuruşların etkin olması da kadınların daha rahat yapabilmelerini sağlıyor.

Bu dövüş sanatının ilginç yanı bayanların başladıktan sonra bırakmamasının nedeni sistemin zekasından kaynaklanıyor. Çünkü WT sistemi zeki bir ekol olarak kabul ediliyor . Bunu anladıkları zaman işin sadece güçle alakalı olmadığını görüyorlar. Bu sadece kadınlar için değil, erkekler içinde geçerli bir kavram olarak ortaya çıkarken, zayıf yada güçlü yapıda bir erkek de rahatlıkla yapabiliyor.

İşte günümüzde bayanlara karşı şiddetin artması ve yaşanan son olaylar bayanların dövüş sanatlarına karşı ilgi duymalarını sağlıyor. Doğrusu, bugün yapabilecekleri bir çok dövüş sitilinin yanında Wing Tsun sokağa yönelik formatıyla onlara hitap ediyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.