UZAKDOĞU SPOR FEDERASYONLARI VE YANLIŞ UYGULAMALAR
Öncelikle Tüm uzakdoğu sporları AİLEMİZE selam ve saygılar sunuyorum. Ve SİYAHKUŞAK dergisinde bu satırları yazmama vesile olan dostlarıma şükranlarımı sunuyorum.
Öncelikle kendimden bahsedeyim kısaca… Kırkbeş yıldan beri Uzakdoğu sporları ile meşgul olup kulüp, müsabıklık ve derin uzakdoğu düşünsel felsefi konuları araştırıyorum ve uyguluyorum.
Bilgi seviyem okuyup öğrendiğim kadar olup, her gün daha azimle bir şeyler öğrenip tecrübe ediniyorum. Sizlerle bu sayfada buluştuğum için yüce Kudret sonsuz güç sahibi ALLAH cc şükürler olsun.
Bu yazımda. “UZAKDOĞU SPOR FEDERASYONLARI VE YANLIŞ UYGULAMALAR” hakkında yazacağım.
Değerli Dostlarım malüm Türkiye’de Katate, Taekwondo, Judo, Wushu kungfu, Thai box, vs. gibi birçok çalışılan dövüş ve savunma ekolü var.
Bu görünürde çok iyi görünsede uygulamada yönetimsel bir çok olumsuz durum. Çoğu federasyon, spor yönetici, hakemler, hocalar, başkanlar hep kişisel çıkarları ön plana alıp. sporsal gelişime katkıda başarı oranı sadece bir kaç istina başarı haricinde yok gibi. Bu yakın dönem Paris Olimpiyatları’nda da açıkca kendini gösterdi. Türkiye malesef Altın madalya ve diğer madalya yarışlarında geride kaldı. Bu başarısızlık sadece federasyon yönetim başarısızlığıdır, yanlış uygulamalardır. Oysa Türk. genç sporcuları olimpiyatlarında zirvede kalacak azim va kararlılıktadır.
Şimdi gelelim uzakdoğu spor federasyonlarındaki zayıf ve başarısızlık konusuna bir kere federasyon seçimleri uygulamada yanlış. Oy kullanma sistemi, bu değişmeli, kocaman spor kitlesini yönetecek kişileri tüm camia seçmeli ve bu seçime tüm resmi külüpler katılmalı, adil olmalı. Ayrıca gerekirse tüm lisanslı sporcularda oy kullanmalıdır.
Tabi bu benim acizane dişümcem..
Birde en önemli husus; spor salonlarında habire şampiyon yetiştirme telaşı, çabası var, bu da yanlış. Öncelik ahkalaklı sporcu yetiştirmek, şampiyon sporcu her halükarda mutlaka yetişir.
Burdan hareketle federasyonlar eski hocalara sahip çıkmalı, onlara onursal görevler vermeli. Hatta Federasyon durumu olmayan hocalara maddi destek sağlamalı. Varsa ihtiyaçları görmelidir.
Ve hizmet edip vefat eden hocaların ailelerine de ihtiyacı varsa yardım etmeli.
Aynı zamanda federasyon bütçe yapıp kulüplere malzeme kira gidenlerinde de yardım etmeli… Bunlar es geçilen ve yapılmak için federasyonlar tarafından ilgilenilmesi gereken durumlar olup dikkate alınmalı.
Burdan hareketle;
Sporun sosyal toplumun yediden doksana, hatta yüze yayılması için bir an önce federasyon el seferbedlik ilan edilmesi gereken en önemli haraket olacaktır.
Tabiki bu yazdıklarım bu gün, belki gale alınır alınmaz, fakat bir gün bunların uygulandığını düşünün değerli okurlarım…
Muhteşem olur değil mi?
Tüm uzakdoğu spor AİLEME saygı sevgi lerimi sunuyorum. ALLAH cc emanet olun.
Mustafa ÇAK