SİYAHKUŞAK

ULUSLARARASI ARENADA MÜCADELE SPORLARI KÜLTÜREL BİR SAVAŞ ARACIDIR

ULUSLARARASI ARENADA MÜCADELE SPORLARI KÜLTÜREL BİR SAVAŞ ARACIDIR

 

Türk sporunun Geçmişinde  Olimpiyatlarla birlikte uluslararası müsabakalarda ülkemizin başarılı olduğu ve  kürsünün en üstüne çıktığı branşları incelediğimizde bu branşların önemli kısmının bireysel performans gerektiren mücadele sporları olduğunu görmekteyiz. Türk sporcusu mücadele temelli bireysel spor branşlarında üstün meziyetlere sahip olduğu gerçeğinin kanıtıda istatistiklerde de  belirlendiği gibi uluslararası arenalarda aldığımız olağanüstü başarılardır.

Sporun ve beden eğitiminin özelliklede ferdi yapılan Mücadele sporlarının asıl amaçları insanın beden ve ruh sağlığını geliştirmek ve iradesini güçlü kılmak olduğu gibi aynı zamanda sosyal ve ekonomik kalkınmanın da temel unsurları arasında yer alırlar. Spor iradeyi güçlendirerek insanın kendi kendine olan güveninin sağlayarak özel şahsiyetininde oluşmasını sağlar. Yine spor yapan kişinin ruh dünyasında ve bedensel kabiliyetlerinde gizli kalmış mariogame.net üstün ve üretici yönlerin meydana çıkmasını kolaylaşır.

Yukarıdaki satırlar gibi sporun insan sağlığı üzerindeki faydaları içeren yüzlerce cümle kurabiliriz. Tüm bu yapılanmayı sağlayan ise sporun realitesidir. Bunun içindir ki ülkemizin 1882 anayasasının 59 maddesinde devletin her yaştaki Türk vatandaşının mariogame.net beden ve ruh sağlığını geliştirecek tedbirleri alması kabul edilmiştir. Sporun kitlelere yayılması da teşvik edilmiş ve başarılı sporcuların devlet tarafında korunacağı belirtilmiştir. Bu duruma son örneği sayın cumhurbaşkanımız recep Tayyip Erdoğan’ın Milli sporcu bursu tanıtım toplantısında sporcularımız için verdiği önemli müjdeler ve mesajlarda görebiliriz.

Günümüzde spor milletlerin kültürel temaslarını geliştiren milletler arası buhranları hafifletici milletleri birbirine yakınlaştırıcı bir karakter kazanmıştır. Yine yaşadığımız çağda spordan milletler arası politikada bir propaganda aracı olarak da faydalanılmaktadır. Bu nedenle artık spor ülkelerin soğuk savaş diye nitelendirilen kültürel mücadelede bir ŞAVAŞ aracı haline gelmiş ve bunun en canlı örneklerini de olimpiyat oyunlarında yaşanmaktadır.

Uluslararası arenada Spor müsabıklarında alınan  başarıların ülke tanıtımından çok önemli yer tuttuğu gerçeğinden hareketle tüm spor branşlarına  devletin ve siyasi iradenin olağan üstü destek ve moral vermesi nerede ise milli bir görevdir.

Özellikle son 10 yıldan bu yana ne mutlu ki siyasi irade gerektiği gibi Türk sporunun gelişmesi için gerekli ekonomik desteği vermesine rağmen maalesef beklenen başarı grafiğimiz istenilen noktaya gelmemiştir. Bunun nedeninin de Türk spor mevzuatının ve bu mevzuatı belirleyen spor yöneticileri ile birlikte spor branşlarını yöneten önemli bir kısmının yeterli liyakat sahip olmamalarıdır. Özellikle branş federasyonlarını yöneten başkanların başarısızlıklardan sorumlu tutulmamaları ve bu noktada kendilerine yaptırım yapılması yönünde herhangi bir kanunun olmaması başarısızlığın en önemli etkenlerinden biridir. Tabi ki özerk federasyonların seçim ve delege sistemlerinin de suiistimal edilmesi ve bu konuda gerekli düzenlemelerin yapılmaması da önemli bir eksiktir.

Tüm bu olumsuzluklar ve ülkemiz Spor basınının mücadele sporlarına  ilgisizliği rağmen yapmış oldukları spor branşlarına küsmeyip fedakâr çalışmalarını devam ettiren amatör branşlar ve sporcuları Türk spor tarihe olağanüstü başarıları armağan etmişlerdir. Bu durum sanırım spor tarihimize altın harflerle yazılacak mahsun bir öyküdür.

Özellikle futbol ve basketbol gibi takım sporlarının sürekli gölgesinde kalan hatta geçmişten bugüne üvey evlat muamelesi görmeye devam eden bu branşların günümüzde yine Türk sporuna üstün başarıları istikrarlı bir şekilde kazandırmaya devam etmeleri Türk sporu adına büyük bir şanstır.

Dünyanın en elit sporcularının yarıştığı ve ülkelerin görücüye çıktığı olimpik oyunlarda Türkiye  tarihinde   Toplamda 90 madalya kazanırken bunların 77 tanesinin mücadele sporlarından gelmesi oldukça dikkat çekicidir.  Maalesef ülkemiz tarihinde sadece 6 branşta madalya kazanabildiği olimpik oyunlarda 77 madalya kazandığımız 4 branş mücadele sporlarına aittir.

Güreş 63 madalya,Taekwon-do 7 madalya,Boks 5 madalya,Judo 2 madalya ile olimpiyatlarda ülkemiz başarılar kazandırırken eğer yapılırsa 2021 Tokyo olimpiyatlarında Türkiye’yi temsil edecek Karate-Do sistemi de nerdeyse kesin  madalya beklediğimiz bir mücadele spor branşıdır.

Kick Boks, Muay Thai, Wu Shu, Kyokushin, Ashihara, Kuraş vb. diğer mücadele spor branşlarımızın Olimpiyatlar haricinde aldığı uluslararası başarılarda ülkemizdeki diğer spor branşlarından çok önde olduğu inkâr edilemez bir gerçektir. Mücadele sporlarındaki bu başarıların katlanarak devam etmesi mücadele spor branşlarına  ve sporcularına  siyasi iradenin çok daha fazla destek vermesi ile gerçekleşecektir. Aynı zamanda liyakat sahibi ve ehil yöneticilerin iş başına getirilmesi ile  geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de amatör mücadele branşları başarılar kazanmaya devam edecektir.

HER ŞEY TÜRK MÜCADELE SPORLARI İÇİN

SPORCULUK SELAMI İLE.

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.