Karate niçin tek çatı altında olmasın?
Dünya ülkelerinin resmi/ulusal Spor Karate Federasyonları kısa ismi WKF olan Dünya Karate Federasyonu catısı altında toplandı ve bu sözkonusu dünya federasayonu da ağırlıklı olarak 4 ana stili, GOJU-RYU, SHITO-RYU, WADO-RYU ve SHOTOKAN’ı kapsamaktadır. (Traditional/Geleneksel Karate yapan bazı organizasyonlar hariç)KATA ve KUMITE’de yani döğüş yarışmalarında uygulanacak esaslar/kurallar ile değişen bazı puanlamalar WKF tarafından zaman zaman güncellenmektedir. KATA’da durum standart olarak belirlenmistir. 4 stilin herbirinin ikişer SHITEI KATA’sı ilk elemelerde zorunludur. Yarı finalde veya finalde isteyen istediği KATA’yı yapabilmektedir. Bazı durumlarda değişse bile genel yaygın uygulama bu şekilde devam etmektedir.
Dövüşte yani KUMITE’de kontrol esastir. Bunu tüm Karate stillerini çalışanlar çok iyi bilmektedirler. Turkiye’de gerek KYOKUSHINKAI karateyi ve gerekse ASHIHARA ile KENPO Karateyi çalişan butun kardeslerimiz(orada daha başka Karate stili/stilleri var mi bilemiyorum.) WKF’nin belirledigi standartlarda rahatlıkla dövüşebilirler. Buraya kadar hiçbir sorun yok. Yani bir Karate-ka WKF kuralları ile pekala KUMITE maçlarina istirak edebilir. Sistemin kurallarina gore dövüştüğü süreçe iyi ise kazanır, kural dışı vuruş ve davranışları varsa onu zaten ilgili hakemler gereken tedbir, ihtar ve cezalarla uyarırlar. Ancak Kata yarışmalarında durum biraz farklıdır. Yani WKF’nin kabul ettiği, daha doğru bir ifade ile söyleyecek olursak, WKF’yi temelde oluşturan 4 ana stilin SHITEI Katalarını yapmak zorundadir yarışmacılar. Dolayisiyle WKF bu stillerin SHITEI(zorunlu kata)Katalarını kabul etmekte ve Kata dalında bir mecburi standardizasyona gitmektedir. (Aslında bu standart da yeri ve zamanı geldiğinde tartışmaya acılabilmelidir.)
Gelelim Turkiye’ye; Özerk bir federasyonun dağıtıcı değil, toparlayıcı-birlestirici bir özelliği olmasi lazım diye düsünüyorum. Buna yasadıgım ülke Canada’dan bir örnek vermek istiyorum. Burada(Canada) CHITO-RYU KARATE isimli ilginç bir stil var ve üstelik epeyce de yaygin. Bu stili çalışan Karate-ka’lar WKF yarışmalarında aslanlar gibi KUMITE dalında yarısıyorlar. KATA’da ise eyalet bazında yarısmalara katılıyorlar fakat milli takım seçmelerinde asla yarışmıyorlar. Yani Milli takımı oluşturmak gayesi ile organize edilen Kanada çapındaki musabakalara sadece KUMITE dalında katılıyorlar. KATA dalinda WKF’nin kuralları malum olduğu için KATA yapmıyorlar. Böylece ülke genelinde yaygin olan 5 stil KUMITE’de kiyasiya mücadele ediyorlar.(4 stil degil, 5 stil yani WKF’nin kabul ettigi stiller + CHITO-RYU)
Buna benzer bir uygulama Turkiye’de de gerçekleşebilir. Böyle bir uygulamadan sonuçta resmi Karate Federasyonu kazançlı çıkar diye düşünüyorum. Diğer bir sorun da bu resmi Karate Federasyonu çatisi dışında kalan stillerin sorumlularıdır. Benim aklıma gelıveren ilk soru; Acaba bu stillerin antrenorleri gercekten tek bir catı altında bulunmak istiyorlar mi? WKF stillerini çalısan, öğreten değerli antrenör arkadaslarımın, liste dışında kalan stillere karsı bir ön yargı içinde olacaklarını hiç düşünmüyorum.
Fatih ince
Karate-ka